Knuffelen conform maatregelen, 

21-01-2021 Door: Piet van Stuiven

Afgelopen week heeft het (inmiddels demissionaire) kabinet aangekondigd dat de lockdown weer verlengd wordt tot 9 februari. Iets wat voor velen onder ons voelt als thuiskomen van een ijskoude kermis. Hoewel dit stukje tekst ietwat haaks tegenover het advies van de overheid staat om 24/7 afstand te houden van iedereen, is het juist in deze moeilijke en vervreemde tijd, van uiterst belang dat we onze geliefde om ons heen blijven zien en blijven omhelzen en knuffelen.

Sinds alles is stil komen te liggen in ons land, zijn mensen stelselmatig thuis komen te zitten. Bedrijven worden stilgelegd, de horeca heeft haar deuren gesloten, en de mogelijkheid van een avondklok in Nederland wordt met de dag meer plausibel. Het percentage van mensen dat thuis kampt met depressie en eenzaamheid is ongekend en hoger dan de voorgaande jaren, want de drempel om hulp te zoeken blijkt voor vele mensen toch nog erg hoog én niet te vergeten dat de al lange wachtlijsten, er nu zeker niet korter op zijn geworden.

In april 2020 waren er al meer dan 600 gevallen gemeld van zelfdoding, wat ruim 5% meer is dan de voorgaande jaren (Bron CBS) en hoewel de meningen over de reden daar toe verdeeld zijn, lijkt het me klaar als een klontje dat de lockdown, de sociale beperkingen en alle afstandelijkheid van dien er toch zeker enige bijdrage aan hebben geleverd.

Dit soort schrijnende cijfers moeten we zien terug te dringen, en dat doen we door ongelukkige, neerslachtige en depressieve gevoelens plaats te laten maken voor blijdschap, geluk, en liefde!

Het belang van knuffelen en omhelzen willen we juist nu zo benadrukken omdat er een hele wetenschap achter schuilt die uitlegt hoe we deze gevoelens in ons los kunnen maken en ons (conform maatregelen) door deze donkere tijd kunnen leiden.

In 2005 heeft de Amerikaanse professor Kathleen C. Light welke een onderzoeks- professor is bij de Universiteit van Utah in Anesthesiologie, een onderzoek gedaan naar het effect van knuffelen, aanraking en Oxytocine gehalten in het menselijk brein. Om even uit te leggen wat Oxytocine is moet ik er even een ander voorbeeld bij halen; Anno 2021 weten we zo’n beetje allemaal wel wat Endorfine is. Ook weten we dat het een Neuropeptide is en dat deze in ons brein aangemaakt wordt als we gelukkig zijn en als we een chocoladereep gegeten hebben. Neuropeptide zijn stofjes die aangemaakt worden door neuronen in ons brein, die afhankelijk van hun moleculaire samenstelling, en van door welke receptoren ze geprikkeld worden, een eigen karakteristieke werking op ons lijf hebben.

Oxytocine is ook zo een Neuropeptide, en dan zelfs nog wel een van de meest fascinerende Neuropeptiden die er bestaat. Oxytocine wordt al jaren geassocieerd met zwangerschap en moederschap en is erkend als een zwangerschapshormoon omdat het een belangrijke rol lijkt te spelen bij de emotionele regeling in ons lijf bij sociale interacties. Wetenschappers zien al jaren het verband tussen geluksgevoel, gevoelens van vertrouwen en verbondenheid en Oxytocine. Kathleen C. Light heeft tijdens haar studie waargenomen dat wanneer mensen elkaar langer dan tien seconden aankijken of huidcontact maken er ook enorme hoeveelheden Oxytocine aangemaakt worden. En dat is voor ons natuurlijk geweldig goed nieuws!

Uiteraard geef ik je hiermee geen vrijbrief om de straat op te rennen en wildvreemde mensen te knuffelen op straat, maar even je vader of moeder of grootouders een paar seconden langer stevig vastpakken kan al het verschil maken en bepalen hoe iemand zich die dag voelt.

Het is dus bewezen dat Oxytocine kan bijdragen aan een minder zware bevalling door haar pijnstillende kenmerken, haar stress verminderende eigenschappen, en haar bijdrage aan bloeddruk vermindering, wat het al met al iets verlicht voor een vrouw tijdens een bevalling. Deze eigenschappen komen bij ons allemaal iedere dag opnieuw van pas, want in kleinere hoeveelheden draagt Oxytocine in ons dagelijks leven een enorm steentje bij aan hoe we ons voelen, en hoe jij een ander laat voelen. Het weten te beïnvloeden van deze Neuropeptide door deze wat vaker te “activeren” middels een knuffel kan in veel opzichten letterlijk levensveranderend zijn voor iemand. Dus gewapend met een mondkap, en conform maatregelen niet met meer dan 1 persoon per keer zeg ik je, je familie en vrienden te knuffelen en jezelf alsook je geliefden een sprankje hoop te bieden in een al veel te moeilijke tijd!

Doe altijd een PCR test te doen als je last hebt van ernstige klachten!

Delen:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Meer blogs

Houden van jezelf

Houden van jezelf (door Louise L. Hay) 13 augustus 2011 1. Geef geen kritiek meer.Kritiek geven is geen bijdrage. Weiger jezelf te bekritiseren. Accepteer jezelf

Burn-out en trauma’s, zoals PTSS

Door: Cecile Knook – (Re-Attach at Work) Wanneer we spreken over ‘trauma’, is het belangrijk om een duidelijk verschil te maken tussen enkelvoudig trauma (type

Gesprek tussen hart en hoofd

“Waarom heb je me achter een schild geplaatst?” vroeg het hart.– “Voor je eigen bestwil” antwoordde het hoofd.“Hoe dat zo?” vroeg het hart– “Het schild

Burn-out door thuiswerken

Door: Cecile Knook Sinds de huidige protocollen ten aanzien van COVID-19, beginnen de cijfers van burn-out door thuiswerk, schrikbarend op te lopen. Helemaal wanneer de