4 juni 2020 Mona Liza Verseijden

De liefde… we kunnen niet zonder, hoewel de liefde soms zoveel pijn doet, dat je eigenlijk geen andere keuze hebt, dan om weg te gaan, voor jezelf en misschien de eventuele kinderen te kiezen. Zodat een nog erger trauma kan worden voorkomen. Makkelijk? Nee, we hebben helaas geen aan- en uitknopje op ons gevoel en alvorens je op een punt bent aangekomen iemand volledig los te laten, dat kan helaas nogal wat tijd in beslag nemen…

De destructieve relatie onder de loep 
Wat is nu eigenlijk de definitie van een destructieve relatie? Op het moment dat de relatie (zonder wederzijds goedkeuren), in een disbalans is geraakt, de hiërarchie extreme vormen aanneemt waarbij je stelselmatig wordt: gekleineerd, uitgescholden, gedwongen wordt tot seks, gemanipuleerd en/of geslagen. Maar… helaas speelt hierbij een belangrijk punt een grote rol! Want je ziet vaak dat met name vrouwen, telkens opnieuw een ‘foute partner’ weten aan te trekken. Dit noem je hertraumatisering. Vaak wanneer je na de zoveelste destructieve relatie, in een therapie of coaching gaat, valt het welbekende kwartje pas… Er blijken patronen te kunnen zitten in jouw eigen leven. Zoals het hebben van een narcistische ouder, waardoor je bewust, onbewust op zoek gaat naar een partner met soortgelijke eigenschappen. Niet omdat je het nu zo prettig vindt, maar het zijn oude, vertrouwde patronen geworden, die hoewel ze je geen goed doen, niet spontaan verdwijnen. Ook speelt angst een rol om niet uit een destructieve relatie te stappen. Wat dan weer verschillende oorzaken kan hebben: van verlatingsangst tot angst doordat je bedreigt wordt door je (ex) partner. Tegen beter weten in blijf je. Na iedere escalatie, komt er op een steeds kortere frequentie een volgende escalatie. Waarbij je soms ook totaal geen steun meer hebt in je omgeving omdat je door je partner volledig bent geïsoleerd.
Maar hij/zij kan zo lief zijn
Vooral met mensen die een narcistische persoonlijkheidsstoornis hebben, zie je het welbekende masker, de twee gezichten ofwel: ‘De wolf in schaapskleren’. In begin van de relatie is alles geweldig, je voelt je gezien en gehoord en kunt haast niet geloven dat deze geweldige persoon voor jou wil gaan. Cadeaus, uitstapjes en verwennerij, niets is te gek. Er wordt al snel gesproken over dat jij ‘de liefde van zijn/haar leven’ bent, en vaak gaat de relatie ook in de hoogste versnelling, waardoor er al heel snel aangestuurd wordt op samenwonen en/of trouwen. En dan, als donderslag bij heldere hemel, gaat de zekering eruit, zoals ik dat noem. Zomaar, om eigenlijk niets! De woorden zijn zo scherp als een scheermes, en gaan dwars door je ziel heen. Woorden als dat het jouw eigen schuld is dat het zo uit de hand loopt, want jij drijft hem/haar immers tot waanzin, worden met veel (verbale) agressie, naar je hoofd geslingerd. Hoe durf je! Na alles wat hij/zij voor je gedaan heeft! Ondankbaar mormel dat je bent. En dan wordt je zelfs op je meest kwetsbare punten gepakt. Als je geen contact meer met bijvoorbeeld je ouders hebt, zal hij/zij het niet nalaten te zeggen: ‘Ik begin steeds meer te begrijpen dat je ouders je niet moeten, als je zo in elkaar steekt, zo ondankbaar bent, is het begrijpelijk. Die mensen zijn zo in jou teleurgesteld!’. Je hart breekt, en waag het niet om emotioneel te worden of weg te lopen, want dat wordt niet getolereerd. Dus je probeert het maar weer te lijmen, zegt talloze keren ‘sorry’, waarvoor weet je eigenlijk niet, maar je wilt voorkomen dat ook hij/zij jou in de steek laat… 
Is er kans op verbetering? 
Helaas kun je van iemand die een narcistische persoonlijkheidsstoornis, niet verwachten dat hij/zij verandert. Dit gebeurt namelijk vrijwel nooit. Ook in de (reguliere) hulpverlening weten ze eigenlijk niet goed hoe ze moeten omgaan met slachtoffers van narcistisch misbreuk. En als je al het ‘lef’ hebt dit uit te spreken, word je vaak ook nog monddood gemaakt omdat deze diagnose niet officieel gesteld is. Tja, of een narcist zich al laat diagnosticeren. Beetje krom, maar wel de harde en pijnlijke waarheid. Hoe kun je los komen van een narcist? In de eerste plaats ga niet met hem/haar in strijd, want dat is nu net wat het doel is. Zoek hulp als je bemerkt dat je niet langer opgewassen bent tegen de psychologische oorlogvoering. Zorg ervoor dat er rust in je leven komt, laat je niet door zijn/haar smeekbedes en beloften dat ‘het nooit meer zal gebeuren’, overhalen om terug te keren. En hou in je achterhoofd dat uitgerekend die zogenaamde zelfverzekerde narcist, diep van binnen eigenlijk heel erg onzeker is. Wanneer je zo bent gegroeid dat je niet meer in dezelfde valkuilen stapt, en oprecht voor jezelf en eventuele kinderen kiest, is het tijd geworden om aan de wederopbouw te beginnen. Zodat je uiteindelijk wel een liefdevolle en gelijkwaardige relatie kunt opbouwen, met een persoon die het geduld heeft om je vertrouwen te herwinnen en die de onzichtbare littekens, zal doen vervagen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *