Eerlijk duurt het langst en andere dooddoeners

10 december 2020

Zoals niet veel mensen weten, ben ik iemand van de ‘tegeltjeswijsheden’. Niet dat ik er nu per definitie naar leef, maar ik heb met sommige dingen wel dat ik mij erin kan vinden.

‘Eerlijk duurt het langst’ wat zoveel zegt als: met eerlijkheid komt men in de wereld het verst. Daar kan ik mij helemaal in vinden. Toch moet ik eraan toevoegen, dat ook iets ‘verzwijgen’ bij mij onder de noemer oneerlijk valt.

‘De kat op het spek binden’ ook zo’n leuke: iemand zo sterk in de verleiding brengen dat hij die niet kan weerstaan’. Het gevolg is meestal dat hij iets slechts of ongewensts doet. Jammer alleen dat het ook vaak gebruikt wordt als een excuus. Net als ‘Buiten de pot piesen’ waarbij er overspel plegen wordt bedoeld. Wat ik dan kwalijk vind, is dat er gezegd wordt: “Ik kon er niets aan doen, ik was dronken…” – Ja, vast! Nou er is niemand die je een pistool op je hoofd heeft gezet, je neemt zelf te veel alcohol, dus daar kom je bij mij niet mee weg!

‘Een vos verliest wel zijn haren, maar niet zijn streken’. Het karakter van een mens verandert meestal niet bij het ouder worden. ‘Klopt, als een zwerende vinger’, ja en zo raak ik op dreef met de spreekwoorden en gezegden!

Berouw komt na de zonde’. Je krijgt altijd te laat spijt van een verkeerde daad. Dus zeg ik maar zo: ‘Bezint eer ge begint’, betekent dat je eerst na moet denken voor je iets doet. De gevolgen kunnen wel eens niet te overzien zijn als je ondoordacht handelt. ‘Een leugentje om bestwil is geen zonde’ als je om iets goeds te bereiken liegt is dit geoorloofd. Toch heb ik hiermee al wat leugentjes gehoord in mijn leven, die eigenlijk helemaal niet als doel hadden iets ‘goeds’ te bereiken. Dus dat raakt wat mij betreft, ‘Kant nog wal’, dus geen zinnig argument.

Zijn er spreekwoorden en of gezegdes die jij gebruikt? Pas je ze toe in je dagelijkse taalpatronen?

Delen:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Meer blogs

Houden van jezelf

Houden van jezelf (door Louise L. Hay) 13 augustus 2011 1. Geef geen kritiek meer.Kritiek geven is geen bijdrage. Weiger jezelf te bekritiseren. Accepteer jezelf

Burn-out en trauma’s, zoals PTSS

Door: Cecile Knook – (Re-Attach at Work) Wanneer we spreken over ‘trauma’, is het belangrijk om een duidelijk verschil te maken tussen enkelvoudig trauma (type

Gesprek tussen hart en hoofd

“Waarom heb je me achter een schild geplaatst?” vroeg het hart.– “Voor je eigen bestwil” antwoordde het hoofd.“Hoe dat zo?” vroeg het hart– “Het schild

Knuffelen conform maatregelen, 

21-01-2021 Door: Piet van Stuiven Afgelopen week heeft het (inmiddels demissionaire) kabinet aangekondigd dat de lockdown weer verlengd wordt tot 9 februari. Iets wat voor