Het is de toon die de muziek maakt

Mona – 15 augustus 2020

Dit bekende spreekwoord wat bij sommige mensen nog naklinkt als een echo, omdat onze ouders keer op keer al dan niet met een belerend vingertje, zeiden dat: ‘het is de toon die de muziek maakt’, ofwel, ‘het gaat om de manier waarop iets gezegd wordt’.

Communicatie is niet altijd vanzelfsprekend. Het is een kwestie van zenden en ontvangen, maar wat zend jij uit? En hoe ontvangt de ander dit? Een klein, maar heel bekend voorbeeld is wanneer je in een nieuwe relatie zit, de verliefdheid plaatsmaakt voor het duurzame houden-van, waardoor de roze bril een wat realistischere kijk geeft. En dan komt het: sokken onder het bed, stelselmatig de tandpasta dop van de tube, waardoor er rondom de opening uitgedroogde tandpasta kleeft, de wastafel onder gesmeerd is met scheerschuim en dan ook nog aldoor haren in het doucheputje. Ondertussen komt de stoom uit je oren vandaan en wanneer ‘jouw lief’, nietsvermoedend thuiskomt, krijgt hij of zij gelijk de volle laag.

Een cynische ‘ook een goedemiddag’, is dan de welbekende druppel. Toch is het raadzaam om eens na te gaan of jouw reactie niet al te heftig was. Heb je er eerder met je partner over gesproken dat jij jezelf stoort aan de zwervende sokken, tandpastatubes zonder dop en haren in het doucheputje? Of heb je de irritatiepuntjes opgespaard en tijdens deze implosie, op explosieve wijze alles er uitgegooid? Een paar simpele tips om meningsverschillen, irritatiepunten of inhoudelijk discussiëren, op een andere manier over te brengen, zonder dat hierdoor de verstandshouding in gevaar komt.

  1. Duidelijk zijn: wat verwacht jij van de ander en wat kan de ander van jou verwachten.
  2. Realiseer jezelf dat strijden om het strijden, geen mens gelukkig maakt. Soms moet je het eens zijn, dat je het oneens bent.
  3. Luister actief naar wat de ander je vertelt. Als je denkt dat je iets gaat vergeten, kruis dan je vingers en denk aan hetgeen je wilt zeggen, zodat als de ander is uitgesproken, jij jouw verhaal kunt doen.
  4. Loopt het erg op? Begint de ander de stem te verheffen? Spreek dan zacht en rustig. Op het moment dat jij zachter spreekt, moet de ander zijn of haar best doen zichzelf te concentreren op wat jij zegt.
  5. Wees selectief met je woordkeuzes. Probeer woorden als “altijd” en “nooit” te vermijden.
  6. Hou hetgeen je te vertellen hebt bij jezelf, wat het met jou doet. Op een verwijtende manier communiceren, kan bij de ander het gevoel van een persoonlijke aanval oproepen.
  7. Haal geen ‘oude koeien uit de sloot’ en maak geen vergelijking met je ex.
  8. Maak duidelijke afspraken of sluit een compromis. Waarbij het voor beiden acceptabel is, zonder jouw mening of wil op te leggen bij de ander.

Het is nu eenmaal een feit dat we uiteindelijk allemaal ‘anders’ zijn. Toch is dat ook weer het mooie aan mens-zijn. Door ook samen misverstanden en irritaties te overwinnen, in te zien dat: liefde het enige is wat zich vermenigvuldigt als je het deelt. Hoe communiceer jij tijdens een misverstand? En hoe is jouw irritatieboog afgesteld? 

Delen:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Meer blogs

Houden van jezelf

Houden van jezelf (door Louise L. Hay) 13 augustus 2011 1. Geef geen kritiek meer.Kritiek geven is geen bijdrage. Weiger jezelf te bekritiseren. Accepteer jezelf

Burn-out en trauma’s, zoals PTSS

Door: Cecile Knook – (Re-Attach at Work) Wanneer we spreken over ‘trauma’, is het belangrijk om een duidelijk verschil te maken tussen enkelvoudig trauma (type

Gesprek tussen hart en hoofd

“Waarom heb je me achter een schild geplaatst?” vroeg het hart.– “Voor je eigen bestwil” antwoordde het hoofd.“Hoe dat zo?” vroeg het hart– “Het schild

Knuffelen conform maatregelen, 

21-01-2021 Door: Piet van Stuiven Afgelopen week heeft het (inmiddels demissionaire) kabinet aangekondigd dat de lockdown weer verlengd wordt tot 9 februari. Iets wat voor