Het kind van de rekening

Mona – 3 oktober 2020

Het leven loopt helaas niet altijd zoals wij dat in onze ‘Barbie-droom’ voor ogen hadden. Na een langdurige destructieve relatie, waarin de ‘droomprins (-es)’ eigenlijk een wolf in schaapskleding bleek te zijn, kijken we naar hoe het mogelijk is dat sommige mensen een ‘neus’ voor foute partners hebben. Wat helaas vaststaat is dat mensen die zelf in een destructief gezin zijn opgegroeid, een grotere kans hebben om in een soortgelijke situatie terecht te komen, omdat het in een referentiekader als deze, genormaliseerd is.

Innerlijk kompas

We hebben helaas afgeleerd om te vertrouwen op ons innerlijk kompas. Hierdoor sluiten wij onze ogen voor de signalen en blijven we vaak te lang vasthouden aan zo’n partner. Als er kinderen zijn binnen een relatie zoals omschreven, is het een misvatting te denken dat kinderen hier niets van meekrijgen. Kinderen voelen instinctief de spanningen die er zijn. En hoe goed bedoelt het: ‘Wij maken alleen ruzie als de kinderen er niet zijn of in bed liggen’ ook is, het is een Utopie dat zij niets van deze koude oorlog meekrijgen, tussen voor hen, de twee belangrijkste personen in hun leven. Ook blijven we hoop houden, hoop dat het zal veranderen. Alleen het verandert niet. Zolang er geen professionele hulp wordt ingeschakeld, is de kans op een ‘herstel’, nihil.

Gevolgen

Kinderen die in een destructief gezin opgroeien, krijgen op latere leeftijd vaak te maken met bindingsangst en/of verlatingsangst en afhankelijk van de ernst en duur hoelang het kind hieraan is blootgesteld, is een Post Traumatische Stress Stoornis (PTSS), niet uitgesloten. Ook zie je dat het percentage van verslavingen bij kinderen uit gezinnen als deze, veel hoger zijn. Niet een heel vreemd gegeven, want op die manier wordt getracht de emotionele pijn te verdoven, even niet te voelen. Gelukkig zie je in de hulpverlening ook steeds vaker dat er gebruik gemaakt wordt door ervaringsdeskundigen. Breek de stilte en weet dat je (helaas) niet de enige bent. Door erover te praten en een goede coaching of therapie te volgen, is het mogelijk om weer terug bij jezelf te komen. Zodat je uiteindelijk weer klaar bent om een nieuwe start te maken met een partner die jouw liefde wel waard is!

Heb je zelf in een destructieve relatie gezeten? Of ben je opgegroeid in een gezin waarin (geestelijke) mishandeling ‘de norm’ was? Jouw verhaal doet er toe!

Delen:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Meer blogs

Burn-out door thuiswerken

Door: Cecile Knook Sinds de huidige protocollen ten aanzien van COVID-19, beginnen de cijfers van burn-out door thuiswerk, schrikbarend op te lopen. Helemaal wanneer de

Als liefde pijn doet

4 juni 2020 – Mona Liza Verseijden De liefde… we kunnen niet zonder, hoewel de liefde soms zoveel pijn doet, dat je eigenlijk geen andere

Charlie Chaplin en de Liefde

Op het moment dat ik van mezelf begon te houden,begreep ik dat ik steeds weer en bij iedere gelegenheid,op het juiste moment en de juiste

Verhaal over Oordelen

Door: Joyce Boerkoel 23 februari 2013 Een boer had een prachtig paard, dat hij nooit had willen verkopen. Op een dag was het paard verdwenen