Gezocht: Partner met niveau

Je hebt je leven op de rit, een geweldige carrière een mooie woning in een moderne Vinex wijk, een knappe auto voor de deur en drie keer per jaar de mogelijkheid om op vakantie te gaan. Het is dan ook begrijpelijk dat je voorkeur uitgaat naar een partner die zelf ook wat bereikt heeft in zijn of haar leven.

De angst voor downdating

Zeker nu vrouwen ook bewust een carrière combineren, met het moederschap, kan het vinden van een partner die daarbij past, best lastig zijn. Opleiding is iets anders dan intellectueel niveau, ook iemand die geen HBO of WO op zak heeft, kan uitstekend in staat zijn om een fijne gesprekspartner te zijn. Uiteraard is het wel belangrijk dat je voldoende raakvlakken en gelijke interesses hebt. Is de angst voor ‘downdating’ (daten met iemand met een lager opleidingsniveau of een veel lagere functie), gegrond? Het is in ieder geval niet raadzaam in een soort ‘Venus en Mars’ situatie terecht te komen. Want wanneer in ieder gesprek doodse stiltes vallen, dan kan dat zeker op de lange termijn, irritatie veroorzaken. De andere kant wil: ook zonder hogere opleiding of functie kunnen mensen een zeer brede algemene ontwikkeling hebben.

Veranderingen

Vooral bij mensen die al eerder een (langdurige) relatie achter de rug hebben, zie je een grote verandering qua interesses. Zo zijn steeds meer mannen in hun ‘gevoel’ aan het komen in plaats van enkel in ratio. Spiritualiteit speelt hierbij ook een grote rol. Want hoewel het enerzijds geweldig is een succesvolle partner naast je te hebben staan, begint de sensitieve partner steeds meer aan terrein te winnen. Zo’n maatje waarbij je jezelf kunt zijn, die niet alleen druk bezig is om hoger op de statusladder te komen. Niet dat daar iets mis mee is, daar mag je als (geslaagde) single voor kiezen wat beter bij je past. De statistieken laten echter zien dat er toch steeds meer met name, hoger opgeleide dames, niet direct de deur meer sluiten wanneer een man MBO-niveau heeft. Logisch want je vergroot op die manier je kansen op een leuke partner! En zeg nou zelf: wat heb je te verliezen om het eens een kans te geven? Bevalt de kennismaking niet, kun je altijd weer verder met de zoektocht naar iemand van jouw eigen opleidingsniveau.

Hoe denk jij over downdating? Heb je dit weleens overwogen, of misschien weleens een downdate gehad? Hoe heb je dat ervaren?

Delen:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Meer blogs

Houden van jezelf

Houden van jezelf (door Louise L. Hay) 13 augustus 2011 1. Geef geen kritiek meer.Kritiek geven is geen bijdrage. Weiger jezelf te bekritiseren. Accepteer jezelf

Burn-out en trauma’s, zoals PTSS

Door: Cecile Knook – (Re-Attach at Work) Wanneer we spreken over ‘trauma’, is het belangrijk om een duidelijk verschil te maken tussen enkelvoudig trauma (type

Gesprek tussen hart en hoofd

“Waarom heb je me achter een schild geplaatst?” vroeg het hart.– “Voor je eigen bestwil” antwoordde het hoofd.“Hoe dat zo?” vroeg het hart– “Het schild

Knuffelen conform maatregelen, 

21-01-2021 Door: Piet van Stuiven Afgelopen week heeft het (inmiddels demissionaire) kabinet aangekondigd dat de lockdown weer verlengd wordt tot 9 februari. Iets wat voor